Boligmarkedet fortsætter med at trodse Coronakrisen – prisrekorder igen igen.

Morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at prisen på huse, lejligheder og sommerhuse stiger i september.

Boligpriserne levner ingen opmærksomhed til coronakrisen

Morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at prisen på huse, lejligheder og sommerhuse stiger med henholdsvis 0,8 procent, 1,3 procent og 2,1 procent i september. Boligmarkedet er stadig fuldstændig ligeglad med, at coronakrisen ånder det i nakken. Prisen på huse sætter derved ny rekord, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne krydser en milepæl med en gennemsnitlig kva­drat­me­ter­pris på over 30.000 kr.

Det kan virke uforståeligt, at boligmarkedet sætter prisrekorder, og ufortrødent fortsætter sin fremgang midt i en historisk krise. Men forklaringen skal findes i en kombination af tre elementer. For det første var boligmarkedet og dansk økonomi bundsolide op til krisens indtræden, hvor priserne afspejlede den realøkonomiske situation. Det er med til at holde hånden under priserne. For det andet har vi de sidste tre måneder set en ketchupeffekt i han­del­sak­ti­vi­te­ten ovenpå nedlukningen af Danmark. Den øgede efterspørgsel har givet medvind til priserne. For det tredje er udbuddet af boliger svundet ind til det laveste siden 2007, og det har givet sælgerne bedre kort på hånden, og igen givet medvind til priserne.

Den samlede cocktail af et sundt boligmarked, øget efterspørgsel og et lavere udbud har skabt de helt rigtige betingelser for prisstigninger. Ser vi fremad, forventer vi dog, at medvinden til boligmarkedet aftager.

Næsten 25.000 danskere har mistet deres arbejde siden 9. marts, og dansk økonomi har fået slag det vil tage år om at genoprette. Det vil betyde, at visse potentielle boligkøbere må trække sig fra markedet. Dertil ser vi, at de sidste måneders ketchupeffekt på boligmarkedet dør ud, og derfor forventer vi en mere afdæmpet han­del­sak­ti­vi­tet den kommende tid. Vi ser derfor også boligudbuddet stige den kommende tid. Samlet set vil det betyde, at boligpriserne står til at falde en lille smule.

Det er dog vigtigt at understrege, at vi på trods af en forventning om prisfald ikke ser bunden gå ud af boligmarkedet. Sidste gang vi havde en økonomisk krise i Danmark, endte boligpriserne med at falde med tocifrede procentsatser, men det ser vi på ingen måde ske denne gang. Da finanskrisen ramte, var der en boble på det danske boligmarked, hvor situationen i dag er, at boligmarkedet er sundt. Ser vi blandt andet på boligbyrden, som måler hvor meget af ens indkomst, der går til bolig, er boligbyrden i dag rekordlav. Under finanskrisen var boligbyrden rekordhøj. Boligmarkedet er altså et helt andet sted i dag, og det betyder også, at de prisfald vi forventer vil være meget mindre.

Som­mer­hus­mar­ke­det fortsætter fremgangen

Prisen på sommerhuse stiger med 2,1 procent i september, og en kvadratmeter sommerhus koster nu knapt 18.500 kr., hvilket er næsten 13 procent mere end for blot et år siden.

Som­mer­hus­mar­ke­det har i den grad fået fart på i 2020. Som­mer­hus­mar­ke­det havde i forvejen rigtig gode forudsætninger for et godt år, da man de senere år har lempet udlejnings- og låneregler. Det har gjort det nemmere og mere attraktivt at købe sommerhus.

Dertil betød coronavirussen, at udsigten til en sommerferie i udlandet skrumpede kraftigt ind. Det har givet rigtig mange danskere med som­mer­hus­drøm­me det sidste skub til at virkeliggøre som­mer­hus­drøm­men. Samlet set har efterspørgslen efter sommerhuse været helt enormt, og det har medført nye prisrekorder flere måneder i streg.

Relaterede artikler