Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejerne viser solid betalingsevne

Boligejerne viser solid betalingsevne

31. januar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at boligejerne som helhed mangler at betale 22 øre for hver 100 kr. i ydelse, som de skal betale på deres realkreditlån. Dagens tal dækker over terminsbetalingen i slutningen af september, som endnu ikke er betalt 3½ måneder efter.

De 22 øre pr. 100 kroners ydelse svarer til en restanceprocent på 0,22%, som er uændret i forhold til kvartalet før. Restancerne har generelt ligget stabilt og tæt omkring 0,20% i de seneste fire år, som er det laveste niveau for manglende betalinger hos de danske boligejere siden 2008.

Boligejerne viser bedste betalingsevne i mere end 10 år, og alt andet ville også være overraskende for mig. Økonomien har det godt med fremgang i beskæftigelsen, og samtidig oplever danskerne at have flere penge mellem hænderne med en pæn fremgang i reallønnen. Hertil er renterne banket ned, som betyder, at boligejernes udgifter til lånene daler, mens mange boligejere også udnytter situationen til at sikre renten i en længere periode. Det reducerer risikoen for stigende restancer ved en fremtidig og uventet rentestigning. Alt peger på en fortsat høj betalingsevne hos boligejerne og et lavt restanceniveau i den kommende tid.

Seneste tal fra Nationalbanken viser, at boligejerne samlet set betalte 29,7 mia. kr. i rente- og bidrag i 2019. Det er mindre end i 2018, hvor boligejerne betalte 31,5 mia. kr. Og den lavere rente- og bidragsbetaling er til trods for, at gælden i samme periode er steget med mere end 5%. Den gennemsnitlige realkreditrente inkl. bidrag er faldet pænt over det seneste år og lyder i dag på 1,70%, mens den for et år tilbage var oppe på 2,08%.

Det lave restanceniveau er yderst positiv læsning. En manglende betaling på realkreditlånet kan være den første stille kimen til en videre forløb mod en tvangsauktion på et senere tidspunkt. Sidst restancerne toppede var i 2009 på 0,60%. Med andre ord er den i dag blot omkring en tredjedel i forhold til for 10 år siden.

Skulle Danmark blive ramt af et tilbageslag i økonomien med beskæftigelsestilbagegang og højere ledighed, så vil det også have en påvirkning på restancerne i opadgående retning. Her skal vi dog huske på, at boligejerne i en lang periode har haft fokus på at spare op, og boligejerne fremstår væsentligt mere robuste end for blot en håndfuld år siden.