Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Sværere at forhandle om prisen på huset – se hvordan afslagene ligger i din kommune

Sværere at forhandle om prisen på huset – se hvordan afslagene ligger i din kommune

16. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Finans Danmark viser at det er blevet svære at forhandle en god pris hjem på huset. Det gennemsnitlig afslag for et typisk enfamiliehus var i andet kvartal 6,4 procent, hvilket er 0,2 procentpoint lavere end samme kvartal sidste år. Det betyder at der i gennemsnit bliver givet et afslag på 121.000 kr. for et enfamiliehus på 140 kvm.

Generelt har afslagene været faldende siden 2012, og vi skal helt tilbage til starten af 2007 for at finde afslag der er lige så lave som i dag.

Situationen på boligmarkeder er i dag en helt anden end den gang, hvorfor man ikke skal være bekymrede for de lave afslag. I 2007 steg priserne på baggrund af forventninger om fremtidige prisstigninger, hvor prisudviklingen i dag er drevet af faldende renter og stigende beskæftigelse – dertil er prisudviklingen i dag på et helt andet niveau end i 2007. De lavere afslag vidner derimod om et boligmarked hvor aktiviteten er rigtig høj.

Stor forskel på hvor meget man presse prisen

I Nordjylland forhandles de største afslag, hvor en boligkøber i gennemsnit forhandler sig frem til et afslag på 8 procent. Det er 1,1 procentpoint højere end samme periode sidste år, og svarer til at der bliver givet et afslag på 104.000 kr. i gennemsnit.

I Østsjælland forhandles de mindste afslag, er får boligkøberne i gennemsnit kun 4,8 procent i afslag, hvilket er 0,5 procent højere end samme periode sidste år og svarer til 136.000 kr.

Forskellen på to landsdele skyldes at det generelt går stærkere på det østsjællandske boligmarked, og at sælgere derfor står stærkere i forhandlingsprocessen.

I 43 af landets kommuner er afslagene højere i 2. kvartal end samme periode sidste år. De største afslag blev givet på Lolland, hvor der i gennemsnit blev givet 14,9 procents afslag. I Odder blev de laveste afslag givet, i gennemsnit 2,1 procent af boligens pris.

Hårde forhandlinger på lejlighedsmarkedet

I andet kvartal 2019 var det gennemsnitlig afslag på en lejlighed steget med 1,5 procentpoint, sammenlignet med andet kvartal 2018. I gennemsnit for man altså 5,6 procent i afslag på en typisk lejlighed hvilket svarer til 154.000 kr.

I København er det gennemsnitlige afslag på 5,8 procent, hvilket er 1,8 procent højere end samme periode sidste år. I København bliver der altså gennemsnitligt givet 230.000 i afslag for en 100 kvadratmeter lejlighed.

I Aalborg er afslagene næsten fordoblet det sidste år med en stigning på 1,7 procentpoint. I dag er det gennemsnitlige afslag på en lejlighed i Aalborg 3,3 procent svarende til 63.000 kr.

De kraftige stigninger i afslagene bekræfter at lejlighedsmarkedet har fundet et lavere gear i år end de foregående år. Handelsaktiviteten er kommet ned i gear som følge af et prisniveau hvor de færreste kan være med. I Takt med at handelsaktiviteten har fundet et mere normalt leje, er det blevet næmmere for køberne at presse priserne.

Se hvad afslaget er i din kommune her