Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stadig højt niveau af fuldført byggeri

Stadig højt niveau af fuldført byggeri

4. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 3. kvartal 2019 blev fuldført 2.700 enfamiliehuse og 4.700 lejligheder, det er henholdsvis 4 og 8 procent færre end i andet kvartal.

Tallene er dog foreløbige, og selvom Danmarks Statistik korrigerer for forsinkelser, kan der godt komme betydelige opjusteringer. Tallet er dog ikke uinteressant, da det giver et godt praj om hvor meget byggeaktiviteten.

På trods af faldet i andet kvartal, kommer der i øjeblikket historisk mange lejligheder på markedet, og det ligger naturligvis et nedadgående pres på priserne når udbuddet vokser.

Antallet af fuldførte lejligheder vidner om, at det særligt er i og omkring de store byer, at udbuddet af boliger vokser. Derved er det i de områder, hvor der i forvejen er mest modvind til priserne. I de store byer er priserne i dag nået op på et niveau hvor færre kan og vil være med samtidig med at lånekravene er strammet ind.

Priserne falder dog ikke i de store byer, da renten er faldet markant igennem året. Det holder hånden under priserne, men bliver udbuddet med at vokse vil det bestemt lægge et nedadgående pres på priserne.

Udbuddet vil vokse et godt stykke tid endnu.

Der blev i 3. kvartal påbegyndt byggeriet af 2.600 enfamiliehuse og 2.200 lejligheder, der er henholdsvis 12 og 27 procent færre end i 2. kvartal.

På trods af at der ikke påbegyndes boligbyggeri i samme omfang som tidligere, er niveauet igen højt. Det betyder at det kraftigt voksende udbud af lejligheder og enfamiliehuse næppe vender lige foreløbigt, da det trods alt tid tager lidt tid at bygge boliger.