Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Sommerhusmarked i storform giver færre Til salg-skilte

Sommerhusmarked i storform giver færre Til salg-skilte

2. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Ekstremt morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af sommerhuse skrumper. I dag står 10.290 sommerhuse til salg mod 10.753 for blot en måned siden. Det svarer til et fald på 4,5%, og sammenligner vi med sidste år, er udbuddet af sommerhuse faldet med mere end 10%.

Vi er vidne til et sommerhusmarked som bare buldrer derudad. De seneste måneder er der solgt mere end 1.000 sommerhuse om måneden. Et så højt antal sommerhushandler sker kun sjældent og den store appetit har den naturlige konsekvens, at der bliver længere mellem Til salg-skiltene i sommerhusområderne. Køberne får ganske enkelt mindre at vælge mellem, og samtidig stiger priserne. I august var prisniveauet på landsplan 3,7% højere i forhold til året før. En prisstigningstakt som både sætter huse og ejerlejligheder til vægs.

Fremgangen for sommerhusmarkedet skyldes flere elementer. Renterne er banket yderligere i bund i 2019, og samtidig er der støbt et solidt fundament under interessen for sommerhuse bestående af rekordmange i arbejde og pæne reallønsstigninger. Hertil er der fra politisk side kommet flere tiltag, blandt andet lempeligere lånevilkår. Med de selvsamme årsager ser vi også grobund for yderligere fremgang på sommerhusmarkedet med et dalende udbud til følge.

Uændret antal huse og flere lejligheder til salg

Retter vi blikket på husmarkedet, er der blevet omkring 200 færre huse at vælge mellem fra august til september. Det er dog kun en mindre ændring, og udbuddet af huse ligger tæt på niveauet for sidste år på omkring 36.500 trods tegn på det største hussalg siden 2005. Det tæt på uændrede niveau i forhold til sidste år dækker dog over større regionale forskelle, hvor købere på udsigt efter et hus særligt har fået mere at vælge mellem siden sidste år i Region Hovedstaden og Region Nordjylland. Udbuddet er omvendt gået lidt tilbage i Region Midtjylland og Region Sjælland.

På lejlighedsmarkedet er der kommet 124 færre lejligheder at vælge mellem den seneste måned. Men sammenlignes med for et år siden, så har køberne en hel del mere at vælge mellem med en stigning på knap 500. Salgsaktiviteten på lejlighedsmarkedet ligger lavere end de foregående år med modvind fra strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre kan og vil være med. Det større udbud af lejligheder gælder for samtlige regioner, med det er især i Region Hovedstaden, som bidrager til det højere antal til salg, mens også Nordjylland følger med.