Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Salg af huse sætter retning mod det højeste i 14 år

Salg af huse sætter retning mod det højeste i 14 år

24. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Helt morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at der blev solgt 4.324 huse i august. Det bringer det foreløbige handelstal i år op på næsten 34.000 huse, hvilket er det højeste i statistikkens levetid, som går tilbage til 2011. Forlænges med andre statistikker, så har 2019 indstillet koordinaterne mod højeste salgsaktivitet siden 2005.

Det markante rentefald, som vi har været vidne til i år, har unægtelig sat mere fut i boligmarkedet, og i år er vejen banet for flest antal hussalg i 14 år. Rentefaldet sker som tillæg til, at det går rigtig godt i dansk økonomi med en rekordhøj beskæftigelse og pæn reallønsfremgang. Det giver en solid appetit på huskøb. Jeg er nået dertil, hvor jeg vil blive overrasket, hvis vi i år ikke ser det største salg af huse siden 2005.

Den øgede handelsaktivitet er at spore i størstedelen af landet. Sammenlignet med sidste år ligger antallet af hussalg højere i omkring to ud af tre kommuner i årets første 7 måneder.

Salget af huse kan minde om handelsaktiviteten i midten af 00’erne, men omvendt er prisstigningerne ikke i nærheden. Prisen på huse er på landsplan steget 2,5% siden sidste år, mens der til sammenligning var årlige prisstigninger på den gode side af 10% i 2005-2006. Det skal også ses i lyset af, at udbuddet af huse i dag er relativt højt, som er med til at imødekomme den store appetit efter huskøb. Der er i dag rundt regnet dobbelt så mange huse til salg i forhold til, da udbuddet var på sit laveste i 2006.

Sommerhussalg rundede 1.000 i august

Der blev i august solgt 1.089 sommerhuse, og antallet af handler har fået ekstra fart i år. Fremgangen for sommerhusmarkedet skyldes flere elementer. Udover rentefald og gode takter i dansk økonomi med rekordmange i arbejde, så er der fra politisk side kommet flere tiltag som også hjælper på vej, blandt andet lempeligere lånevilkår.

Det er nu anden måned i streg med et sommerhussalg på den gode side af 1.000, som ellers kun sker sjældent. I år er det foreløbig blevet til tre af slagsen, mens 1.000 salg på en måned blot er set en enkelt gang sidste år, to gange i 2017 og ikke en eneste gang i 2011-2016.

Også lidt medvind til lejlighedsmarkedet, men lavere niveau end foregående år

I august blev er solgt 1.568 ejerlejligheder, som i år er det næsthøjeste salg på en enkelt måned. Også her er der medvind i handelsaktiviteten fra rentefronten. Aktiviteten ligger dog på et lavere niveau end i de foregående år, mens prisudviklingen står lidt i stampe. Selvom rentefaldet giver medvind, så oplever markedet omvendt modvind fra strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre kan og vil være med. Det vil også i den kommende tid bidrage til at holde handelstal og prisudviklingen i kort snor.