Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rentefaldet muliggør flere danskeres boligdrømmene

Rentefaldet muliggør flere danskeres boligdrømmene

30. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Årets rentefald har i den grad sat fut i boligmarkedet. I årets første syv måneder, var antallet af handler med enfamiliehuse 1,7 procent højere end samme periode sidste år.

Ser vi over årets første syv måneder, skal vi helt tilbage til 2007 for at have haft en højere handelsaktivitet i samme periode. Den høje handelsaktivitet er et biprodukt af sommeren og forårets rentefald der har øget boligkøbernes købekraft, og muliggjort flere danskeres boligdrømme.

Ser vi på årets første syv måneder har handelsaktiviteten været størst i Region Midtjylland.

Rentefaldet sker på et tidspunkt, hvor det i forvejen går rigtig godt i dansk økonomi. Beskæftigelsen stiger og danskerne burde opleve en pæn reallønsfremgang. Det giver en solid appetit på huskøb, og vi forventer derfor at handelsaktiviteten holder det høje niveau året ud.

Rentefald og fremgang i dansk økonomi giver også medvind til priserne, og prisen på enfamiliehuse lå i juli 3,3 procent højere end samme måned sidste år. Prisstigningstakten er derved accelereret siden marts i år, netop som renterne begyndte at falde. Priserne er steget mest i Region Hovedstaden.

Fortsat gode udsigter for enfamiliehuse

Ser vi fremad forventer vi fortsat fremgang på markedet for enfamiliehuse, og forventer at priserne vil stige med omkring 3 procent i år og næste år.

Der er nemlig mange ting, der understørre boligmarkedet. Renterne er faldet massivt gennem året, er der udsigt til at de lave niveauer ikke ændre sig foreløbigt. Lig dertil at Dansk økonomi er inde i en højkonjunktur med stigende reallønninger, fremgang i beskæftigelsen og boligbyrden (den andel af den disponible indkomst der bruges til at betale skatter og renteudgifter til boligen) er lav i en historisk kontekst.

Faldende renter holder hånden under priserne lejligheder

Et prisniveau hvor færre kan være med, massivt nybyggeri i de store byer, strammere lånekrav og usikkerhed omkring de nye boligskatter har for lejlighedsmarkedet betydet at handelsaktiviteten i årets første syv måneder var 4,1 procent lavere end samme periode sidste år.

Vi har igennem året været vidne til faldende lejlighedspriser priser i flere måneder, og juli var ingen undtagelse. Priserne var i juli 2,1 procent lavere end samme måned sidste år. Dog har lejlighedspriserne ligesom priserne på enfamiliehuse fået medvind af lavere renter, og havde renterne ikke faldet ville vi forvente at priserne havde faldet endnu mere.

For lejlighedsmarkedet er vores forventninger mere afdæmpende som følge af modvinden til lejlighederne i de store byer, og forventer prisstigninger omkring 1 procent for landet som helhed.