Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rentefald sender huse og lejligheder i ny prisrekord

Rentefald sender huse og lejligheder i ny prisrekord

11. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden viser, at huspriserne i oktober steg for 8. måned i træk. Siden sidste år er prisen på huse steget 3,7% på landsplan, og priserne er steget i samtlige landsdele. De seneste mange måneders prisstigning bringer den gennemsnitlige kvadratmeterpris på et hus op på det højeste nogensinde og lyder nu på 14.513 kr.

Boligmarkedet har i år fået en mærkbar vitaminindsprøjtning i form af et markant rentefald. Markedet for huse brager igennem i øjeblikket, hvor 2019 har retning mod det største salg af huse siden 2005, og det kan mærkes på priserne, som unægteligt stiger i takt med den solide appetit efter huse. Det betyder, at vi med dagens tal kan konstatere en vaskeægte rekord. Og faktisk to af slagsen, eftersom lejlighedspriserne også stiger til et hidtil uset niveau. Boligappetitten, som er blevet yderligere skærpet af rentefaldet, er i forvejen hjulpet godt på vej af gode tendenser i dansk økonomi, hvor der aldrig har været så mange i arbejde som nu.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på lejligheder rammer således også en ny rekord, efter den steg 1,2% i oktober. Lejlighedspriserne er i dag 3% højere end for et år siden. Lejlighedsmarkedet har ellers oplevet modvind fra strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre kan og vil være med, men modvinden ser altså ud til at ebbe ud igen. Modvind er i stedet erstattet af medvind fra det markante rentefald i år.

Ser vi et år frem forventer vi, at huspriserne stiger med i omegnen af 3%, mens lejlighedspriserne vil ligge tæt på det aktuelle niveau med nogenlunde uændret pris.

Selvom hus- og lejlighedspriserne aldrig har været så høje som i dag, så fylder boligudgifterne ikke lige så meget i husholdningernes økonomi, som sidste gang boligpriserne toppede i midten af 00’erne. Det skyldes, at renterne er væsentligt lavere i dag, som gør finansieringsomkostningerne billigere. Samtidig tjener danskerne generelt flere penge og har dermed også en generelt større pengepung at betale boligudgifter ud af.

Sommerhusmarkedet er en historie for sig selv, og det er også her, priserne stiger mest med en prisstigning på 4,4% i forhold til sidste år. Udover rentefald og gode takter i dansk økonomi med rekordmange i arbejde, så er der fra politisk side kommet flere tiltag som også hjælper på vej, blandt andet lempeligere lånevilkår. Forudsætningerne er gode, og 2019 bliver endnu et rigtigt godt på sommerhusmarkedet. Sommerhuspriserne er dog ikke i nærheden af rekorden, som 2008 fortsat står for. Ser vi et år frem forventer vi sommerhuspriser omkring 3% højere end i dag.