Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Prisfald på huse skal tages med et gran salt

Prisfald på huse skal tages med et gran salt

6. februar 2019
Gå til nyhedsoversigt

I november måned faldt prisen på ejerlejligheder med 1,0 pct. på landsplan mens prisen på enfamiliehuse faldt med 2,5 pct. ifølge Danmarks Statistik. Ser vi på udviklingen over et år, er der fortsat tale om stigninger på 1,6 pct. for ejerlejligheder og 1,0 pct. for enfamiliehuse.

Selvom prisfaldet på enfamiliehuse er det største månedlige dyk siden november 2013, er der grund til at tage det med ro. Det er ikke usædvanligt at se måneder med prisfald i en ellers opadgående tendens på boligmarkedet, det er sket mange gange før. Desuden har boligpriserne over de seneste år udvist en tendens til at stige i årets første måneder for derefter at flade ud og falde lidt tilbage i årets sidste måneder. Dermed ligner mønsteret det samme, som vi har set de senere år og det er efter vores vurdering ikke et tegn på, at priserne nu er for nedadgående på det brede boligmarked.

Der er fortsat mange faktorer, der understøtter boligmarkedet: beskæftigelsen stiger, renterne er fortsat lave og boligbyrden (det vil sige hvor stor en andel af den disponible indkomst, der bruges til at finansiere boligen) er lav i en historisk kontekst. Derfor forventer vi, at vi igen vil se stigende priser i årets første måneder og for året som helhed forventer vi stigninger på omtrent 3 pct. for enfamiliehuse på landsplan.

Modvind til ejerlejligheder

Der er dog tiltagende modvind på dele af boligmarkedet. Det gælder særligt for ejerlejligheder i de største byer. Her vil den nye boligbeskatning betyde højere boligskatter for nye købere efter 2021, og det vil lægge et nedadgående pres på priserne. Derudover kommer der rigtig mange nybyggede boliger på markedet i landets største byer i øjeblikket og det mindsker det mismatch, der har været mellem udbud og efterspørgsel de senere år. Læg dertil at priserne er oppe på et niveau, hvor de færreste kan være med, så er der lagt i kakkelovnen til en langt mere afdæmpet udvikling i priserne end vi har været vant til.

Det er da også den tendens vi kan se i både tallene fra Danmarks Statistik og netop offentliggjorte tal fra Boligsiden, der rækker helt hen til og med januar i år. Boligsidens tal viser, at kvadratmeterpriserne på lejligheder i de største byer er stagneret siden sommeren sidste år og har haft en lille pil nedad i København, Århus og Aalborg. Det giver rigtig god mening, og efter vores vurdering er der ikke udsigt til prisstigninger på lejligheder i de største byer i år. Et mindre prisfald er ikke usandsynligt og det er selvfølgelig noget man skal være opmærksom på som eventuel køber, særligt hvis man har en kort tidshorisont for sit boligkøb.