Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lejlighedspriserne sigter igen opad - stiger for 4. måned i streg og skaber ny prisrekord

Lejlighedspriserne sigter igen opad - stiger for 4. måned i streg og skaber ny prisrekord

6. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Der hersker ingen tvivl om, at der er fremgang på boligmarkedet. Morgenfriske tal fra Boligsiden viser en fælles prisfremgang for både lejligheder, huse og sommerhuse i november. Således steg priserne med henholdsvis 0,1%, 0,2% og 0,4% sammenlignet med måneden før.

Lejligheder stiger for 4. måned i streg

Lejlighederne har i den grad genfundet formen, hvor priserne er steget 3,3% sammenlignet med for et år siden. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på en lejlighed var i november 28.501, som er det højeste, vi nogensinde har set.

Efter en del modvind til lejlighedsmarkedet, hvor vi var vidne til decideret faldende priser fem måneder i streg for et år siden, så stiger priserne nu igen ovenpå en vitaminindsprøjtning fra årets rentefald. Rentefaldet er fælles for hele landet, og ingen af de større byer går ej heller udenom højere priser i dag sammenlignet med for et år siden. Prisstigningstakten er dog fortsat langt fra de foregående år, hvor vi momentvist har set 2-cifrede prisstigninger. Der er vi ikke, og stigningen i lejlighedspriserne overhales lige nu af både huse såvel som sommerhuse.

Lejlighedsmarkedet har ellers oplevet modvind fra strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre kan og vil være med, men modvinden er i stedet erstattet af medvind, særligt fra det markante rentefald i år.

Huse rammer ny prisrekord

Huspriserne fortsætter op med ufortrøden styrke og den gennemsnitlige kvadratmeterpris på et hus rammer det højeste nogensinde og lyder nu på 14.549 kr. Prisen er 4,1% højere i forhold til sidste år.

Markedet for huse har fart på i øjeblikket, hvor 2019 har retning mod det største salg siden 2005. Den høje handelsaktivitet skaber en solid grobund for prisstigninger, og det betyder, at vi med dagens tal kan konstatere en ny prisrekord, og det stopper ikke her. Appetitten efter huse er sund med gode takter i dansk økonomi og en rekordhøj beskæftigelse, som er skærpet yderligere af det markante rentefald i år.

Selvom hus- og lejlighedspriserne slår nye prisrekorder, så fylder boligudgifterne midlertidig ikke lige så meget i husholdningernes økonomi, som de gjorde sidste gang, boligpriserne toppede i midten af 00’erne. Det skyldes, at renterne er væsentligt lavere i dag, og at indkomsterne generel er højere i dag.

Sommerhusmarkedet er en historie for sig selv, og det er også her, priserne stiger mest med en prisstigning på 6,2% i forhold til sidste år. Det er en ret så markant prisstigning, hvor rentefaldet hjælper godt på vej. Hertil er udbuddet faldet pænt, om end det fortsat er på et højt niveau. Der er et grundigt fundament under sommerhusudviklingen med de gode takter i dansk økonomi med rekordmange i arbejde, mens der fra politisk side er kommet flere tiltag, blandt andet lempeligere lånevilkår.

Forudsætningerne er gode, og 2020 tegner til at blive endnu et godt på sommerhusmarkedet, men med lidt mindre styrke. Ser vi et år frem, forventer vi, sommerhuspriserne er omkring 3% højere end i dag. Ser vi et år frem forventer vi, at hus- og sommerhuspriserne stiger med i omegnen af 3%, mens lejlighedspriserne vil ligge tæt på det aktuelle niveau med nogenlunde uændret pris.