Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Huspriser sætter ny rekord

Huspriser sætter ny rekord

6. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Boligsiden viser, at huspriserne på landsplan aldrig har været så høje, som de var i august. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på huse var på 14.409 kr. Det er 0,6% højere end måneden før og en stigning på 2,5% i forhold til sidste år. 

Efter at være steget stort set uafbrudt siden 2013 sætter huspriserne ny rekord. Og potentialet for yderligere prisstigning er så absolut til stede. Beskæftigelsen er på et rekordhøjt niveau, hvor vi ser grobund for, at endnu flere kan komme i arbejde. Samtidig oplever danskerne en pæn reallønsfremgang, mens renterne er på et rekordlavt niveau uden signaler på en snarlig og kraftig rentestigning. Det er alt sammen understøttende for boligmarkedet og en fortsat positiv prisudvikling.

Den nye rekord gælder vel at mærke på den gennemsnitlige kvadratmeterpris for hele landet. Og selvom mange formentlig ikke kan nikke genkendende til rekorden, så er prisfremgangen på huse at spore de fleste steder i landet. Man skal således tage flere spadestik, før en prisstigning over det seneste år krakelerer. På regionsniveau er priserne højere i samtlige fem regioner med stigninger på minimum 2%. Graver vi et spadestik dybere til landsdele, så er der prisfremgang i 10 ud af de 11 landsdele med Bornholm som eneste undtagelse. På kommuneniveau er der tale om stigende priser i to ud af tre kommuner.

Lejlighedspriserne tikker igen op

Prisen på ejerlejligheder stiger igen, efter at have ligget stort set fladt siden sidste år, når man højde for sæsonudsving. Prisen på ejerlejligheder steg i august med 0,8% og ligger nu 0,9% højere i forhold til for et år siden.

Vi hæfter os dog særligt ved to ting ved den seneste prisstigning. For det første er prisfremgangen i den lave ende og så absolut afdæmpet i forhold til de foregående år, som til tider har budt på tocifrede prisstigninger. For det andet er fremgangen i priserne trukket op af lejligheder uden for de store byer. I både København by og Aarhus er prisen marginalt lavere i forhold til sidste år, og prisen er også lavere i Aalborg. I Odense er prisniveauet omvendt steget, og det samme ser vi i Københavns Omegn.

Lejlighedspriserne har særligt fået medvind fra det seneste rentefald. I 2019 er renten på et fastforrentet lån således halveret to gange, først fra 2% til 1% og dernæst fra 1% til 0,5%. Også på variabelt forrentede lån er renten boret et godt stykke ned i negativt territorium. Modvind er der dog også at spore, som delvist medvirker til den blot afdæmpede prisstigning i øjeblikket. Lånekravene er strammet op, der bygges meget nyt, usikkerhed om boligskatter og et prisniveau, hvor færre kan og vil være med.