Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Fut i sommerhusmarkedet giver køberne mindre at vælge mellem

Fut i sommerhusmarkedet giver køberne mindre at vælge mellem

3. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Tal fra Boligsiden viser, at antallet af sommerhuse til salg dratter ned. Ved starten af september er der 10.753 sommerhuse til salg, som er næsten 500 færre end for blot en måned siden. Det svarer til et fald på 4,2%. Sammenligner vi med samme tidspunkt for et år siden, så er udbuddet af sommerhuse faldet omkring 1.000, svarende til et fald på 9%.

Der bliver handlet flere sommerhuse, og den spirende aktivitet sætter sit præg på antallet af sommerhuse til salg. I seks ud af årets syv første måneder har sommerhussalget overgået samme måned sidste år. Det er medvirkende til, at antallet af huse til salg skrumper ind, og køberne ganske enkelt har færre at vælge mellem. I årets første syv måneder er der solgt 5.899 sommerhuse mod 5.331 i samme periode sidste år.

Der er flere elementer, som sætter sit positive præg med flere handler på sommerhusmarkedet i disse år. Først og fremmest går det godt i dansk økonomi, hvor beskæftigelsen i disse år er rekordhøj, og danskerne oplever pæn reallønsfremgang. Læg hertil at man som sommerhuskøber står overfor de laveste renter nogensinde, som aktuelt er nede på 0,5% på et 30-årigt fastforrentet lån. Alt sammen giver en øget appetit efter sommerhuse. Samtidig er der også medvind fra politisk side, hvor man har gjort det muligt at belåne sommerhuset med 75% realkreditlån mod 60% tidligere. Det giver typisk en billigere finansiering. Hertil er det gjort muligt for pensionister at benytte sommerhuset som helårsbolig efter et enkelt års ejerskab mod tidligere 8, samt det er gjort mere attraktivt at leje sommerhuset ud via øget bundfradrag.

Samme retning landet over, men stor forskel i antal til-salg skilte

Tendensen med færre sommerhuse at vælge mellem for køberne både sammenlignet med for en måned siden og i forhold til sidste år gælder for alle regioner i Danmark. Sammenlignet med for en måned siden er udbudsfaldet tæt på hinanden regionerne imellem på 3,7%-4,7%, mens der på årsbasis er væsentlig større forskel. Det største årlige fald i udbuddet har været for Region Sjælland med knap 16%, mens det mindste står Region Midtjylland for med et fald på lige under 5%.

Selvom retningen i antal sommerhuse til salg er den samme landet over, så er der fortsat store regionale forskelle på, hvor meget der står til salg. Mens man i Region Hovedstaden i gennemsnit skal gå forbi 46 sommerhuse for at se blot et enkelt til-salg skilt, så skal man blot gå forbi 15 sommerhuse for at ramme ind i et tilsvarende skilt i Nordjylland. Udbuddet er med andre ord generelt højere i Nordjylland. I Syddanmark og Midtjylland er det hvert 19. og 18. sommerhus, som står til salg, mens man i Region Sjælland skal vandre forbi 27 sommerhuse.

I Region Hovedstaden er der i dag 1.228 sommerhuse til salg, mens der er 2.310 til salg i Region Sjælland. I Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland står der i dag henholdsvis 2.047, 2.659 og 2.509 sommerhuse til salg.