Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Der er stadig plads til at forhandle om prisen på boligen

Der er stadig plads til at forhandle om prisen på boligen

17. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Finans Danmark udgav i går deres boligmarkedsstatistik, og graver man sig ned i tallene, viser det sig, at der stadig er plads til at forhandle om prisen på boligen. Det gennemsnitlige afslag for et typisk enfamiliehus var i tredje kvartal 6,4 procent. Det betyder, at der gennemsnitligt bliver givet et afslag på 125.000 kr. for et enfamiliehus på 140 kvm.

Generelt har afslagene været faldende siden 2012, og vi skal helt tilbage til starten af 2007 for at finde afslag, der er lige så lave som i dag. Det kan undre en, at afslagene ikke falder mere, når handelsaktiviteten er den højeste i 14 år. Det skyldes, at udbuddet af boliger stadig er højt. Ved starten af december var der 35.000 huse til salg landet over, og det betyder at køberne stadig har rum til at presse prisen.

Set med de historiske briller er et gennemsnitligt afslag på 6,4 procent i den lave ende. Tilbage i 2009 var det gennemsnitlige afslag oppe på knap 16 procent, hvilket vidnede om at det var meget svært at sælge noget. Omvendt var afslagene helt nede på 1,5 procent i 2005 hvor handelsaktiviteten var endnu højere end i dag, og boligmarkedet i det hele taget var overophedet.

Stor forskel på hvor meget man presse prisen

I Vestjylland forhandles de største afslag, hvor en boligkøber i gennemsnit forhandler sig frem til et afslag på 8 procent. Det svarer til, at der bliver i gennemsnit, bliver givet et afslag på 98.000 kr.

I Østsjælland forhandles de mindste afslag, og en boligkøber får i gennemsnit kun 4,7 procent i afslag, svarerende til til 136.000 kr.

Forskellen på to landsdele skyldes, at udbuddet af boliger er højere i Vestjylland end i Østsjælland.

Der også plads til forhandlinger på lejlighedsmarkedet

I tredje kvartal 2019 var det gennemsnitlig afslag på en lejlighed i gennemsnit 5,4 procent. For en lejlighed på 100 kvadratmeter får man derved i gennemsnit er afslag på knap til 150.000 kr.

I København er det gennemsnitlige afslag på 5,2 procent. I København bliver der altså gennemsnitligt givet 207.000 i afslag for en 100 kvadratmeter lejlighed. I Aalborg er det gennemsnitlige afslag 5,6 procent, svarende til 112.000 kr.

Også på lejlighedsmarkedet betyder det store udbud, at der stadig er plads til forhandling om prisen.

Afslagene på lejligheder bevæger sig tættere på huse, og det skyldes generelt at i takt med at priserne har nået et niveau hvor færre kan og vil være med, går køberne også mere ind i forhandlingen. Dertil er handelsaktiviteten på lejligheder ikke så høj som tidligere, hvilket har givet køber flere kort på hånden.

Hele kommentaren kan læses her