Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligkøberne har masser at vælge mellem

Boligkøberne har masser at vælge mellem

3. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Yderst morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at der lige nu står 35.425 villa- og rækkehuse til salg landet over. Det er 1,8 procent lavere end i sidste måned, men det er ikke unormalt at udbuddet falder omkring jul, da flere vælger at sætte boligen til salg til efter jul. Ser vi i stedet over det sidste år, er der knap 1 procent flere boliger til salg, selvom handelsaktiviteten er på sit højeste i 14 år.

Selvom der er voldsom efterspørgsel efter huse i øjeblikket, så ligger udbuddet faktisk ret stabilt og bevæger sig ikke langt fra 35.000 på landsplan. Det er lidt overraskende set i lyset af, at hussalget er på vej mod det største salg i 14 år. Foreløbig er der solgt knap end 43.000 huse i år, men udbuddet har på trods af den høje handelsaktivitet ligget stabilt, hvorfor der fortsat er masser af huse at vælge imellem for huskøberne.

Udbuddet er lavere end i 2011, hvor udbuddet sidst toppede tæt på 47.000. Siden da er udbuddet faldet, men faldet er koncentreret i perioden 2011-2016. Siden starten af 2017 har udbuddet ligget tæt omkring 35.000. Sidste gang udbuddet bundede, var i starten af 2006, hvor der også var tryk på handlerne, dengang var udbuddet helt nede og ramme nær 16.000.

Det høje udbud bidrager til at holde prisstigningerne i relativt kort snor trods den høje efterspørgsel efter huse. Det seneste år er huspriserne på landsplan steget 3,7 procent, og vi forventer, at priserne det kommende år stiger med 3 procent.

Rentefald og stærk dansk økonomi for udbuddet af sommerhuse til at dale

Vi er vidne til et sommerhusmarked, som buldrer derudad. Det mærker sommerhuskøberne ved, at der måned for måned bliver et mindre udbud af sommerhuse. Der står i dag 9.172 sommerhuse til salg, og alene den seneste måned er udbuddet dalet med 5,2 procent. Sammenligner vi sidste år, så står der i dag 11,9 procent færre sommerhuse til salg.

Fremgangen på sommerhusmarkedet skyldes flere elementer. Renterne er faldet yderligere igennem 2019, og samtidig er der støbt et solidt fundament under interessen for sommerhuse bestående af rekordmange i arbejde og pæne reallønsstigninger. Hertil er der fra politisk side kommet flere tiltag, blandt andet lempeligere lånevilkår som også har gjort det muligt for flere danskere at opfylde sommerhusdrømmen.

Flere sætter lejligheden til salg

På lejlighedsmarkedet er antallet af lejligheder den seneste måned faldet med 3,0 procent. Sammenlignet med for et år siden er priser og antal handler på et lidt højere niveau. Der står i dag 7.893 lejligheder til salg på landsplan. Udviklingen skyldes blandet andet årets mærkbare rentefald, der har fået lejlighedsmarkedet til at genfinde lidt af melodien efter modvind fra strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre kan og vil være med.