Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Tankevækkende drop i svenske og norske boligpriser

Tankevækkende drop i svenske og norske boligpriser

19. januar 2018
Gå til nyhedsoversigt

I Sverige og Norge har der været fuld knald på boligmarkedet i mange år, men festen er vendt til tømmermænd de seneste måneder. Efter en periode, hvor det svenske boligmarked har kørt i raketfart, har priserne haft pil nedad siden sommer.

I denne uge viste nye tal, at priserne fortsatte med at falde i december måned. Siden toppen i august er prisen på lejligheder i Stockholm faldet med 10 pct., og på landsplan er priserne nede med 6 pct. Også vores norske naboer oplever boligprisfald, dog primært i Oslo, hvor priserne er faldet med 9 pct. siden foråret, mens de på landsplan er nede med knap 5 pct.

Stigende renter ikke udslagsgivende for faldet i priserne

Mange herhjemme peger på faren for boligprisfald, når renterne (engang) stiger. Men det er interessant, at stigende renter ikke har været den udslagsgivende faktor hos vores nordiske naboer.

Faldet i priserne er drevet af stigende udbud af boliger som følge af massivt nybyggeri og strammere låneregler. Det giver stof til eftertanke i forhold til boligmarkedet herhjemme, hvor der særligt kan trækkes paralleller til ejerlejlighedsmarkedet i København.

Vi har allerede set de danske låneregler blive strammet, særligt i de såkaldte vækstområder, der inkluderer København og omegn samt Aarhus. Indtil videre uden nogen synderlig effekt på hverken aktivitet eller priser, men effekten af den seneste stramning, der trådte i kraft 1. januar i år, er endnu ikke slået fuldt igennem. Udover strammere låneregler trækker det store antal byggekraner i hovedstaden også i retning af lavere priser.

Der er sket en eksplosiv stigning i antallet af påbegyndte boliger i København de seneste år, og i 2017 blev der for første gang i seks år bygget flere nye boliger, end der kom nye husstande til. Læg dertil, at de nye boligskatteregler, der træder i kraft i 2021, vil betyde en højere skattebetaling for boligkøbere i de områder, hvor priserne er steget mest siden 2002.

Her står ejerlejligheder i København øverst på listen over dem, der bliver ramt. Efter min vurdering vil den cocktail, også uden rentestigninger, lægge en væsentlig dæmper på prisstigningerne i København de kommende år. Jeg vil også mene, at der er en ikke ubetydelig risiko for prisfald.

Væsentlige forskelle mellem svensk, norsk og dansk boligmarked

Ser vi bort fra København, er der heldigvis væsentlige forskelle mellem det svenske, norske og danske boligmarked

I Norge og Sverige er boligpriserne løbet fra udviklingen i resten af økonomien, mens det ikke er tilfældet i Danmark: I Sverige er priserne steget 50 pct. siden starten af 2012 og i Norge knap 35 pct. Boligpriserne herhjemme er kun steget godt 20 pct. i samme periode. Mens svenskerne har haft et boom i boligbyggeriet i hele landet, er nybyggeriet herhjemme hovedsageligt koncentreret omkring de store byer. Risikoen for et fald i boligpriserne bredt i Danmark er derfor relativt lille.

Men udviklingen hos vores skandinaviske naboer understreger, at strammere regulering og mange nye boliger på markedet er nok til at sende priserne ned - også uden rentestigninger.