Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Strammere låneregler kan mærkes på markedet for ejerlejlighederne

Strammere låneregler kan mærkes på markedet for ejerlejlighederne

19. juni 2018
Gå til nyhedsoversigt

Boligpriserne stiger i hele landet

Friske tal fra Finans Danmarks boligmarkedsstatistik viser, at boligmarkedet er i fremgang i hele landet. Over det seneste år er priserne på huse steget i samtlige 11 landsdele og for hele landet er priserne på huse steget 1,9 pct. fra 4. kvartal 2017 til 1. kvartal 2018.

Over det seneste år er kvadratmeterprisen på huse er steget mest i København by, der dækker Frederiksberg, København, Tårnby og Dragør kommuner, med en prisstigning på 13,6 pct. Priserne på huse i både Østsjælland og Vest- og Sydsjælland er også fortsat opad, med henholdsvis 10 pct. og 8,5 pct.

Huspriserne stiger generelt i et mere moderat tempo på Fyn og i Jylland. I Nordjylland er priserne steget med 1,5 pct. det sidste år, mens Sydjylland og Fyn har haft årlige stigninger på hhv. 8,1 og 5,0 pct.

Der er mange faktorer, der understøtter boligmarkedet - beskæftigelsen stiger, renterne er lave og boligbyrden (det vil sige hvor stor en andel af den disponible indkomst, der bruges til at finansiere boligen) er lav i en historisk kontekst. Vi forventer, at huspriserne vil fortsætte opad i et moderat tempo, med stigninger på omtrent 3 pct. på landsplan.

Strammere låneregler kan mærkes på markedet for ejerlejlighederne

Kvadratmeterprisen på ejerlejligheder i København by steg med 1,6 pct. fra 4. kvartal 2017 til 1. kvartal 2018. En lejlighed på 70 kvm. i København by koster nu i gennemsnit 2,8 mio. kroner. Selvom priserne fortsat stiger er antallet af handler faldet. Antallet af handler faldt med 7,8 pct. i København i 1. kvartal 2018. En af årsagerne er formentlig strammere låneregler for husholdninger med høj gæld, der trådte i kraft ved årsskiftet. Reglerne begrænser udvalget af låntyper for boligkøbere med høj gæld i forhold til deres indkomst og det kan have fået nogle købere til at se sig om efter en billigere bolig udenfor København.

I Århus har de nye regler ramt endnu kraftigere, her er priserne faldet med 1,6 pct. og antallet af handler er faldet med 13 pct. fra 4. kvartal 2017 til 1. kvartal 2018. I Aalborg kan reglerne også mærkes, for mens priserne steg med 1,5 pct. faldt antallet af handler 2,9 pct.

Der er gode grunde til at tro, at prisstigninger på 10 pct. om året er historie. Moderat stigende renter, massivt nybyggeri i de større byer, strammere lånekrav samt nye boligskatter giver modvind til ejerlejlighedsmarkedet i de største byer de kommende år. Vi forventer ikke egentlige prisfald, men det er en risiko man skal være opmærksom på som køber.