Frisk temperaturmåling: Høj handelsaktivitet holder temperaturen oppe

Frisk temperaturmåling: Høj handelsaktivitet holder temperaturen oppe

Arbejdernes Landsbanks boligtermometer, der måler på prisændringer, liggetider, afslag og antal handler viser, at temperaturen er steget i 4 ud af 11 landsdele det seneste år.

Temperaturen er i første kvartal af 2019 stadig over normalen i 8 af landsdelene, og det skyldes primært, at der bliver handlet ekstraordinært mange boliger i øjeblikket. Af samme årsag er liggetiderne og afslagene lavere end normalen. Den primære drivkraft bag temperaturerne er dog den høje handelsaktivitet.

Temperaturen er faldet lidt i flere landsdele, særligt de landsdele, der ligger omkring København. Det høje prisniveau har betydet at færre købere har råd til at bosætte sig i området. Derfor er der ikke blevet solgt lige så mange boliger som tidligere, og priserne stiger derfor heller ikke i samme omfang som tidligere.

I de områder hvor prisstigningerne har været mere afdæmpede over de senere år, har man fortsat glæde af fremgangen i danskernes økonomi og faldende renter. Det er en god cocktail for det danske boligmarked.

Temperaturen er højest i Nordsjælland, og det skyldes at både liggetider og afslag er lavere end normalen, mens der bliver solgt flere boliger end normalt. Priserne udvikler sig dog i tråd med deres historiske gennemsnit med årlige prisstigninger på knap 5 procent.

Temperaturen er lavest i Vest- og Nordjylland, det skyldes for begge landsdeles vedkommende at priserne stiger mindre end deres historiske gennemsnit. For begge landsdele gælder det dog at der i bliver handlet flere boliger end normalen.

Er dit boligområde blevet varmere eller koldere?

Se hvordan det går med priser, liggetider, afslag og antal handler i netop din kommune. 

Tjek Temperaturen i din kommune

Fakta om Boligtermometer

Boligtermometer foretager kvartalsvise temperaturmålinger af boligmarkedet i Danmark, så du får et overblik over udviklingen og gode råd om boligkøb.

  • Måler på 4 nøgletal

    Boligtermometret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal handler. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnittet de seneste 13 år. Så den aktuelle temperatur viser, hvordan boligmarkedet klarer sig nu-og-her i forhold til sit normale niveau.

  • Varmt og koldt – hvad er godt?

    Vi har inddelt vores boligtermometer i 9 farver – fra ”brandvarm” til ”iskold”. Varmt er godt, hvis man skal sælge, eller hvis man har tænkt sig at blive boende og måske overvejer at optage lån i boligens stigende friværdi.

    Koldt er knap så godt, hvis man skal sælge. Men koldt kan være godt, hvis man er køber og tror på, at udviklingen vil vende til det bedre/”varmere” - for der er bedre chancer for at ”købe billigt”, når temperaturen er knap så høj.

  • Få den fulde analyse af boligmarkedet