Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Kig dig godt for: Her rammer de nye boligskatter

Kig dig godt for: Her rammer de nye boligskatter

18. januar 2019
Gå til nyhedsoversigt

I 2021 ændres boligskattesystemet. Det betyder, at nogle boligejere skal betale mere i boligskat, mens andre skal betale mindre. Langt de fleste boligejere skal dog ikke bekymre sig, da de har udsigt til at betale mindre i skat i 2021, end de ellers skulle have betalt under de nuværende regler.

Nye boligskatter på vej

I 2020 får alle boligejere en ny offentlig ejendoms- og grundvurdering. De vurderinger vil danne udgangspunkt for, hvad der skal betales boligskat af i 2021. Derudover er der lavet en række ændringer på boligskattesystemet, som blandt andet indbefatter nye skattesatser.

Resultatet af de nye vurderinger og skattesystem er, at nogle boligejere skal betale mere i boligskat, mens andre skal betale mindre. Skat estimerer, at 6 ud af 10 boligejere vil slippe billigere i skat i 2021 med det nye system, end de ville have gjort under det nuværende system i 2021. Dem der skal betale mere i skat, bør dog ikke blive bekymrede - de får nemlig en skatterabat, så deres skattebetaling ikke bliver højere, end hvad den ellers ville have været i 2021.

Langt de fleste boligejere skal ikke betale mere i boligskat

De boligejere der skal til at betale mere i boligskat, bliver sikret af skatterabatten. De højere skatter vil dog betyde, at deres hus alt andet lige vil blive mindre værd, da nye boligkøbere, ikke får en skatterabat og derved skal betale en højere boligskat. De boligejere, der skal betale mindre i skat, kan glæde sig over at få mere luft i økonomien, og at deres bolig, alt andet lige, bliver mere værd.

Skattministeriets Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger (ICE) har lavet en kørsel af deres nye model for ejendomsvurderinger, og Skatteministeriet har ud fra dette estimeret hvad de nye grundskylds- og ejendomsværdiskattesatser vil blive. Det giver en foreløbig indikation af, hvordan det nye skattesystem påvirker boligejerne. Hvad de endelige boligskattebetalinger bliver, ved vi først i 2020, når vi får de endelige ejendoms- og grundvurderinger samt de endelige skattesatser. Beregningerne er indtil videre det bedste bud på, hvad ændringerne vil blive.

Ændring i prisen på et typisk hus

Tager man udgangspunkt i Skatteministeriets beregninger, kan man udregne, hvor meget ændringen i boligskatten bør betyde for forskellige boligtypers pris, under antagelsen af, at nye boligkøbere skal have de samme samlede udgifter til boligskatter og finansieringsomkostninger under de to skattesystemer.

De boligejere, der bliver hårdest ramt af de nye skatter, er de boligejere der har en lejlighed i de store byer, da de har udsigt til de største stigninger i grundværdierne. En typisk lejlighed i København står til at skulle betale 9.300 kr. mere i boligskat, hvilket alt andet lige vil medføre, at lejlighedens værdi falder med 10 procent.

Langt de fleste boligejere behøver dog ikke at ligge søvnløse. Størstedelen af boligejerne kommer til at betale mindre i boligskat med det nye skattesystem i 2021 end under de gældende regler. Bor man f.eks. i et typisk hus i Vejle slipper man 1.400 kr. billigere i boligskat, hvilket alt andet lige betyder, at husets pris skal stige med 2 procent.

Ændring i prisen på en typisk lejlighed

Bor man i et typisk hus i Hillerød vurderer Skat, at man slipper 2.100 kr. billigere i boligskat, hvilket, alt andet lige, vil medføre en prisstigning på 2 procent på huset. Bor man i et typisk hus i Næstved, står man til at betale 3.200 kr. mindre i boligskat, hvilket betyder ens hus, alt andet lige, bliver 5 procent mere værd.

Boligpriser afhænger af langt mere end skatter

Boligskatter er langt fra det det eneste, der påvirker boligpriserne. Ændringer i både renter og indkomster vil også påvirke boligpriserne. Det er derfor ikke muligt at sige præcis, hvordan boligpriserne udvikler sig i 2021. Beregningerne kan dog bruges til at give et hint om, hvor boligejere og boligkøbere skal være særligt opmærksomme.

Se hvor meget prisen ændrer sig på dit hus:

Læs hele analysen her

Analysen er omtalt i Jyllandsposten 12. januar 2019