Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nu stiger renterne og det en god nyhed

Nu stiger renterne og det en god nyhed

23. februar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Det er svært ikke at blive grebet af stemningen, når aviserne flyder over med overskrifter som ”Farvel til drømmelånet” eller ”Trist nyt: Rentefesten er slut”. Men midt i al tristessen over, at 2018 sandsynligvis bliver året, hvor vi vinker farvel til bundrekorderne for boligrenterne, så er det værd at huske på, at stigende renter i bund og grund skyldes en sund udvikling.

Centralbankerne har siden finanskrisen givet økonomierne kunstigt åndedræt gennem en ekstrem lempelig pengepolitik. Det har i den grad givet pote, og Euroområdet oplever i øjeblikket et sandt boom i væksten, og USA befinder sig i en højkonjunktur med tiltagende pres på arbejdsmarkedet. Faktisk har global vækst længe kørt på skinner. Derfor kan det også undre, at de lange renter først stiger nu. Det skyldes først og fremmest den usædvanlige situation, at selvom væksten har løftet sig, og ledigheden er faldet, så har det ikke skabt inflation – før nu.

Den store ”game changer” over de seneste måneder har netop været de mere tydelige tegn på, at priserne er på vej opad, og at særligt lønningerne er begyndt at røre på sig. I USA er løninflationen kravlet over 2,5 pct. for første gang siden 2008 og i Tyskland gav de første overenskomstforhandlinger for IG Metall, det største fagforbund i Tyskland, lønstigninger på knap 4 pct. for i år og næste år. Det er godt nyt, da det er udtryk for, at de mange ledige ressourcer, der blev skabt af det økonomiske tilbageslag efter finanskrisen, er i brug igen. Patienten er ved at være rask, og det giver centralbankerne mulighed for at skrue ned for det kunstige åndedræt og bevæge sig mod en normalisering af pengepolitikken. Derfor neddrosler ECB sit opkøb af obligationer, og Federal Reserve har kurs mod sin sjette renteforhøjelse siden 2015 i næste måned.

Dermed er starten på enden af et kæmpestort pengepolitisk eksperiment skudt i gang. Om det bliver en blød eller hård landing, er svært at spå om, men vi kan i alle tilfælde glæde os over, at Danmark er langt bedre rustet til højere renter i dag, end da finanskrisen ramte. Til forskel fra 2006 og 2007, hvor husholdningerne havde gang i et gældsfinansieret (over)forbrug, har danskerne været ekstremt forsigtige de senere år. Vi har brugt opsvinget til at øge opsparingen og nedbringe gælden. Læg dertil, at både de offentlige finanser og betalingsbalancen er i fin form.

Helt så rosenrødt ser det ikke ud alle steder. Særligt i USA er der grund til bekymring på lidt længere sigt. Trumps finanspolitik giver nok et løft til væksten i år, men prisen er en statsgæld, der har kurs mod det højeste niveau i forhold til BNP siden Anden Verdenskrig samtidig med et stort betalingsbalanceunderskud. Vi kan ikke styre os fri af at blive ramt på væksten, når recessionen rammer USA, men vi kan glæde os over, at dansk økonomi grundlæggende er robust og sagtens kan klare en moderat rentestigning.

 

Bragt i Børsen 23. Januar 2018