Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Hold øje med de nye boligskatter, kære boligejer

Hold øje med de nye boligskatter, kære boligejer

26. oktober 2018
Gå til nyhedsoversigt

Der kommer nye boligskatter i 2021, og det betyder ændringer for alle boligejere. Min oplevelse er dog, at meget få ved, hvad de går ud på. Forståeligt nok, for det er komplekst og hvorfor bekymre sig om det nu, når de først træder i kraft i januar 2021? Jo, for de kan sagtens få betydning allerede før 2021, særligt for dem der overvejer salg eller køb af bolig.

Lad mig starte med et oprids af de væsentligste ændringer: I dag betaler de fleste ejendomsværdiskat af ejendomsvurderingen fra 2001 - og grundskyld af grundværdien underlagt et stigningsloft. Det ændres fra 2021, hvor boligejere skal betale boligskat af den aktuelle vurdering, der generelt vil være højere end i dag. Til gengæld sænkes skattesatserne. Eksisterende boligejere, der oplever en stigning i boligskatten i 2021, vil blive kompenseret med en tilsvarende skatterabat. Køber man bolig fra 2021 vil man ikke få skatterabatten.

Hvilken effekt det nye system vil få på boligskatterne og dermed på boligpriserne, er usikkert. Det skyldes, at vi først i løbet af 2019 kender de nye ejendomsvurderinger, der skal danne grundlag for den nye boligskat. Og den endelige sats for ejendomsværdiskatten og de kommunale grundskyldspromiller fastsættes først i 2020. Vi får altså de nye tal løbende, men famler ikke helt i blinde i dag: Skatteministeriet har løftet lidt af sløret for de nye vurderinger, og generelt vil ejendomsværdierne stige mest i hovedstadsområdet, og særligt ejerlejlighedsejere kan se frem til en voldsom stigning i grundværdierne – i Københavns Kommune med over 400 pct.

Grundværdistigninger på 400 pct. lyder voldsomt, men det betyder heldigvis ikke en tilsvarende stigning i grundskylden. Grundskyldspromillen, dvs. skattesatsen, bliver sænket, så kommunens samlede provenu er uændret. Indenfor den enkelte kommune vil så gælde, at boligejere med de største grundværdistigninger kommer til at betale mere i grundskyld, mens de med den mindste stigning skal betale mindre. I København betyder det, at lejlighedsejerne kan se frem til en stigning, mens husejerne slipper billigere. Finansministeriet estimerer, at højere boligskatter isoleret set vil give et pres nedad på ejerlejlighedspriserne i København på 5-10 pct.

Ejendomsværdiskattesatsen er den samme på tværs af landet og det betyder, at ejendomsværdiskatten vil stige de steder i landet, hvor ejendomsværdierne er steget mest siden 2001, og falde, hvor stigningen har været mindst. Det betyder medvind til boligpriserne i udkantsområderne og modvind i hovedstadsområdet.

Det kan være svært at holde rede på alle elementerne, men der er god grund til at skele til de nye regler, når man handler bolig. Er man fx på jagt efter en ejerlejlighed i en af de store byer eller hus i et af de dyre områder omkring hovedstaden, så giver de nye boligskatter god grund til at være ekstra hård i prisforhandlingen. Omvendt kan man være mere tryg, når man køber bolig i udkantsområderne.

Bragt i Børsen 26. oktober 2018