Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligcrash flashback

Boligcrash flashback

27. april 2018
Gå til nyhedsoversigt

Sidste uge bød på et mindre drama omkring boligmarkedet, udløst af nyheden om et markant fald i antallet af solgte ejerlejligheder i København. For os, der var en del af boligmarkedet i midt 00’erne, gav overskriften et ubehageligt flashback til den dramatiske afslutning på boligboblen i 2007, hvor priserne på københavnske ejerlejligheder styrtdykkede og trak resten af det danske boligmarked med sig. Dengang var opbremsningen i antallet af handler en af de tidlige indikatorer på det efterfølgende tilbageslag i priserne. Allerede fra midten af 2005 aftog aktiviteten på Københavns ejerlejlighedsmarked, men først halvandet år efter faldt priserne. På det tidspunkt var antallet af handler allerede faldet med 40 pct. og liggetiden for en gennemsnitlig lejlighed steget fra knap 80 dage til 150 dage. Når dugfriske tal viser et fald i salget af ejerlejligheder i København på næsten 20 pct. fra marts sidste år til marts i år, så får det mig ærligt talt op af stolen!

Påsken 2018 gav færre handelsdage

Et nærmere kig på tallene fik dog blodtrykket ned igen. Antallet af handler er rigtig nok lavere her i starten af 2018 end i 2017, men vi kommer fra et meget højt niveau. Der handles fortsat rigtig mange ejerlejligheder i København hver måned, når man vurderer det over en lidt længere periode. Desuden er sammenligningen mellem marts 2017 og marts 2018 svær på grund af påsken, der i år lå tidligt allerede i marts, og der derfor var færre dage at handle bolig i. Derfor er mit bud, at antallet af handler stiger igen, når man måler april til april.

Så slå koldt vand i blodet. Der er ikke andre data, der indikerer, at boligmarkedet i København er gået i stå. Når det er sagt, så er prisstigninger på 10 pct. om året formentlig fortid. Vi forventer en mere afdæmpet vækst i år. Det skyldes, at priserne har nået et niveau, hvor færre kan være med. Pilen peger desuden i retning af stigende renter over det næste års tid, i takt med at den første renteforhøjelse fra ECB rykker tættere på, og centralbanken afslutter sit opkøbsprogram. Desuden kommer de nye boligskatter i 2021 til at betyde en markant højere skatteregning for nye købere af ejerlejligheder i de største byer, og det vil gradvist kunne mærkes på priserne.

Heldigvis er sundhedstilstanden på det danske boligmarked langt bedre end i bobleårene. Først og fremmest er de store prisstigninger isoleret til ejerlejligheder i de største byer, og her er boligbyrden, det vil sige hvor stor en andel af sin indkomst, man skal bruge på at betale afdrag, renter og skatter på boligen, fortsat et godt stykke under toppen i 2006/2007 I resten af landet er boligbyrden generelt lav hvilket betyder, at der er plads til højere boligrenter, uden at dét giver anledning til lavere priser. Mange har desuden brugt de gode år på at nedbringe gæld, og strammere regulering sikrer, at låntagerne generelt er mere robuste over for fald i boligpriserne.